dimarts, de setembre 29, 2009

DEL TELEFONO AL MOVIL


Ara amb aixo del movil ningu sanrecorda de lo cumplicat que era parlar per telefono. A Terrassa en Josep Vallhonrat va sol·licitar el 23 d’agost del 1883 a l’Ajuntament de Terrassa la instal·lació d’un tub subterrani que posés en comunicació el seu despatx amb el seu domicili a la plaça major i aquest fet va fer que el consistori es comences a interessar pel tema de la telefonia.

El 26 de setembre del 1884 en Francesc Giralt va aconseguir instal·lar a casa seva (Sant Pau, 12) un micròfon de la casa francesa “Bréguet” (foto), que permetia la comunicació entre una habitació i una altra de la casa.

Van passar uns quants anys i terrassa va deixar escapar l’oportunitat d’instal·lar una Central Telefònica, opció que si va obtenir Sabadell que hi va esmerçar més recursos. El 29 d’octubre del 1891 es va proposar una sub-central de l’estació concessionària de Sabadell i es va acceptar fer-la en el segon pis del carrer Fontvella, 65 (on hi havia la “Cuina Moderna”), començant el seu servei l’1 de gener del 1892.

La primer fàbrica que es va abonar al servei fou la casa Freixa del Vapor Busquets i el primer particular, en Francesc Giralt (Fontvella, 90).

T´enrecordes del teu número de telefono. Parla voste calle voste.

1 comentari:

ramir ha dit...

A casa dels avis Freixa Ubach tenian el Nº13 i mes tard,que jo no i era el 1382 que jo si que recordo de haber trucat amb aquest Nº