dimecres, de novembre 25, 2009

AXI VA COMENÇAR TOT

El primer stick (*)

L'Ateneo Calasancio era una agrupació d'ex-alumnes de les Escoles Pies de Terrassa en la que hi participava l'Antoni Escudé Galí. El motiu que els va portar a jugar a hockey és perquè ja estaven tips dels esports del moment - futbol, boxa, ciclisme- i volien jugar a algun esport nou.

Van escriure a la casa d’esports Williams de Paris perquè els hi enviessin catàlegs de diferents esports. Els van rebre, els van mirar i l'Antoni Escudé va proposar el hockey ja que els Escudé passaven els estius a La Conreria, a sobre de Tiana, a 15 Km. de Barcelona, i allà l'Antoni havia vist uns anglesos jugant amb uns pals com els del catàleg. Va dir que ell a La Conreria havia vist jugar a aquell esport i els altres van dir "endavant".

Va ser llavors, a principis del 1911, que van fer la comanda del material necessari.

El dia 14 d’abril d’aquell mateix any, els primers sticks, pilotes i reglament de hockey arribaven a Terrassa.

Els de l'Ateneo Calasancio van crear un equip de Hockey i li van posar el nom de " Lawn Hockey Club Calasancio ".

Van estar més d’un any entrenant-se i buscant contrincant. Van saber que al Real Club Deportivo Español, que era el club de futbol que coneixem, hi havia jugadors anglesos que havien jugat a hockey quan eren a Anglaterra i juntament amb altres amics de Barcelona van arribar a formar un equip de onze.

El dia 2 de juny de 1912 es va celebrar a Terrassa el què es considera el primer partit "oficial" entre clubs a Espanya.

Pel fet de jugar 11 contra 11 es perquè es diu que va ser el primer partit "oficial". Abans a Sant Sebastià, Madrid, Barcelona, se sap que es jugava a hockey, però 7 contra 7 ó 9 contra 8 ... però no hi ha antecedents que s’hagués jugat 11 contra 11 i amb el reglament i àrbitre que aplicava el reglament oficial, com es va jugar el partit de Terrassa.

El reglament era el de la Hockey Association, que era l’organisme oficial que regulava el hockey i que més tard es va convertir en la Federació Internacional.

El partit es va celebrar a Terrassa, en uns camps que hi havia al marge esquerra del què avui és l’avinguda Jacquard.

2 de juny de 1912 - Avinguda Jacquard - Terrassa
Lawn Hockey Club Calasancio (Terrassa) - Real Club Deportivo Español (Barcelona)


Els de Terrassa van perdre: 2 a 7 ... i com que això no podia quedar així, va començar la llarga història d’entrenaments, partits i èxits que avui encara continua.

Aquesta informació ha estat treta del llibre "Coses de Terrassa viscudes" de Baltasar Ragón, al capítol dedicat a "El Hockey a Terrassa", i del diari dels anys 10 "La Comarca de Vallés", així com de converses de l'Antoni Escudé Torrente amb l'Antoni Escudé Galí, que era el seu avi.

(*)Aquest stick és el que conservava l'Antoni Escudé Galí i que avui guarda com un verdader tresor el seu net Antoni Escudé Torrente.

Mes informacio:

http://personal5.iddeo.es/escunova/hockey/index.htm#PRIMER%20PARTIT%20OFICIAL%20DE%20HOCKEY%20A%20ESPANYA