divendres, de febrer 01, 2008

avui DIJOUS GRAS

El Dijous Gras es el dijous anterior al Dimecres de Cendra, conegut, popularment, com a Dijous Gras, Jarder o Llarder, és el tret de sortida tradicional a les festes de Carnaval arreu del país. Aquest dia és costum celebrar àpats familiars que tenen per protagonista a tot tipus de menges que combinen els ous amb la carn.
Els tres darrers dijous abans de la Quaresma són coneguts com els tres dijous gormands: el del compares, de les comares i el Dijous Llarder. En l'actualitat els dos primers no tenen celebracions festives associades, tot i que antigament durant aquests dies els padrins i les padrines es convidaven, respectivament a suculents àpats.
El Dijous Gras o Llarder està en aquesta mateixa línia de convit i celebració gastronòmica, majoritàriament dins l’àmbit familiar, però també en l’espai públic. Avui és el dia de l'any en què moltes llars mengen truita de botifarra, coca de llardons i botifarra d’ou per esmorzar, per dinar o per sopar, així com altres àpats resultants de la combinació dels ous amb la carn, una reminiscència dels greixosos àpats que tenien lloc quan, per Quaresma l'abstinència es obligada per a tothom.
Tot aquest desfici carnal comença amb un àpat extraordinari, a base de carn de porc, ous, llom, orella, cansalada, ventre i botifarra. La farsa dels funerals del porc, habitual de recitar el Dijous Gras, escarneix el sacrifici del porc per fer-ne vianda:

De vianda en queda prou per les Carnestoltes;

us deixo tot el meu cos, botifarres moltes;

també us deixo lo poltruc,

menjau's el que jo no puc:

procureu viure amb salut,

després feu-me absoltes.

Antigament, per Dijous Gras era tradició que els escolars, des de Cap d'Any fins el Dijous Llarder, recollissin tots els diners que podien. Avui trencaven la guardiola i anaven a fer un bon berenar amb els companys, a base de truita amb botifarra i formatge per postres.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Lleva't!!! El dijous gràs va ser ahir.

Anònim ha dit...

llevvvvvvvvvvvvvvvaaaaaaaaaaa't...qu'avui és divendres...........
i la coca de llardons!?????

Anònim ha dit...

RAMONET BOOOOOOOON DIAAAAAA!!!!!!!
PER CERT A VEURE SI FEU RETRATUS DE LA CANALLA I NO TANT CANALLA DISFRESSATS.